Együnk mexikói ragut!

Igen, ez egy recept lesz! Imádom ezt a ragut, egyszerűen fantasztikus íze van annak ellenére, hogy nem egy bonyolult darab. Fogalmam sincs olyan dolgokról, hogy hány kalória van benne és mennyire egészséges, de nem is számít. A mennyiségeket néhol lazán kezelem, mert többé-kevésbé szabadon változtatható, miből mennyi kerül bele. A lényeg, hogy mindenből legyen benne valamennyi.

Ha a "tovább"-ra kattansz, megtudod, milyen alkatrészekre lesz szükséged:

  • csirkemell (alapesetben 50dkg, de annyit teszel bele, amennyit csak akarsz),
  • krumpli vagy burgonya, amelyik van otthon (szintén 50dkg, de annyit teszel bele...),
  • húsos szalonna (ízlés szerint, alapesetben 15dkg),
  • vöröshagyma (2 közepes fej),
  • konzerv csemegekukorica (20dkg, lehetőleg valami drágább fajta, amelyik nem attól édes, hogy cukros löttybe áztatták),
  • konzerv zöldborsó (szintén 20dkg),
  • zöldpaprika (1 nagy) vagy hagyományos fehér (a lényeg, hogy erős legyen),
  • paradicsom (1db szép nagy és érett),
  • konzerv fehérbab chilis szószban (40dkg körül szokott lenni),
  • só, bors, chayenne-bors, paprika, Piros Arany, szárított zöldségkeverék (Vegeta vagy bármi más, amit szeretsz),
  • étkezési keményító, étolaj.

Első körben vagdosni fogunk. Kockákra szabdaljuk a csirkemellet, krumplit, apróra a hagymát, minél kisebbre a paprikákat (magokkal együtt). A paradicsomot kettévágjuk, majd nagyon vékony csíkokra szeleteljük. A szalonnát kockákra, csíkokra vagy ahogy gondolod.

Egy nagy fazékba étolajat öntünk, rá a hagymát + szalonnát és a hagyma üvegesedéséig kevergetjük. Ezután hozzáadjuk a csirkemellet és fehéredésig pirítjuk. Ezután a fazekat levesszük a tűzről és őrölt ppaprikát adunk hozzá, elkeverjük. Mehet vissza a tűzre, felöntjük vízzel. Hogy mennyivel? Attól függ, mennyi ragut akarsz készíteni, én legalább két és fél litert szoktam ráönteni, igaz, hogy nálam ipari mennyiségben készül.

Most jönnek a fűszerek, a só (ezzel nagyon óvatosan, mert a Piros Arany és a Vegeta is sós), bors (bőven mehet), chayenne-bors (ez is mehet), Piros Arany és a zöldségkeverék. Ebben a fűszeres lében főzni kezdjük a csirkemellet. Amikor félig megfőtt, hozzáadjuk a kukoricát, zöldborsót (a konzerv levét nem tesszük bele), paprikát és a paradicsomot. Lefedjük és hagyjuk főni.

Amikor a hús már majdnem készen van (a konzerv alkatrészek hamar megfőnek), beletesszük a krumplit és tovább főzzük, most már kisebb lángon. Amikor a krumpli már majdnem megfőtt, beletesszük a babkonzervet (a szószt is) és újra csak főzzük egy ideig.

A fűszerezést időnként érdemes felülvizsgálni, esetleg vizet önteni hozzá, ha szükséges. Amikor minden alkatrész puha, egy púpozott evőkanál keményítőt elkeverünk 1dl szobahőmérsékletű vízben és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a raguhoz, ettől lesz szép sűrű a lé. Egy picit összefőzzük (nem sokáig, mert a keményítő elveszti a hatását) és készen is vagyunk.

Miután elkészült, én állni hagyom legalább egy félórát, aztán nekiesek.

Az eredeti elgondolás szerint volt benne kockára vágott sárgarépa is (1db), próbálkoztam bébirépával is, de mivel nem rajongok érte, kikopott a végleges változatból. Próbáltam úgy is, hogy 1-2 evőkanál sűrített paradicsomot is adtam hozzá, de volt már benne ugyanennyi csípős ketchup is, mindegyik változtatott valamit az összhatáson, érdemes kísérletezni.

Címkék: recept, ragu, Mexikó, Mexico